Met trots verwelkomen wij voetbalster Kirsten Koopmans als ambassadrice van Elk Kind Een Bal

Kirsten Koopmans (26) komt uit een gezin waar sport hoog in het vaandel staat. Naast haar professionele sportcarrière zet Kirsten zich maatschappelijk in voor de PSV Foundation. Wij zijn zeer trots om Kirsten als ambassadrice te mogen verwelkomen. Vanwege deze leuke stap hebben wij een interview gehouden.

Waar ben je begonnen met voetballen?

Voordat ik begon met voetballen, korfbalde ik. Mijn beide ouders hebben op een redelijk hoog niveau gekorfbald, ik kom dus uit een echte korfbalfamilie. Ik mocht helaas vanwege mijn leeftijd destijds geen korfbal wedstrijden spelen. Voor mij was de lol er daarom ook snel vanaf. Op mijn 6e ben ik begonnen met voetballen bij OSM’75, op mijn 13e ging ik bij SV Loosdrecht voetballen, samen met een vriendin waarmee ik toen bij de KNVB elftallen ook voetbalde. Op mijn 16e maakte ik de overstap naar de vrouwen van SV Saestum. Op mijn 18e ging ik naar ADO Den Haag (seizoen 2009/2010) waar ik voor het eerst op het hoogste niveau voetbalde (Eredivisie). Na een jaar klopte FC Utrecht al op de deur, dit was een stuk dichterbij huis en daarom was mijn keuze snel gemaakt. Daar heb ik 3 seizoenen gespeeld en mede door financiële problemen van FC Utrecht heb ik daarna de overstap gemaakt naar SC Telstar. Daar heb ik 2 seizoenen gespeeld. Toen nog een jaar ADO Den Haag waar ik in mijn tweede periode bij ADO de Nederlandse Beker won. Inmiddels speel ik bij PSV Eindhoven.

Wat was je eerste gedachte toen je over stichting Elk Kind Een Bal (EKEB) hoorde.

Wat een goed initiatief! Je ziet steeds meer dat kinderen in plaats van buiten spelen, thuis op de iPad of op de computer aan het spelen zijn. Een bal brengt kinderen in beweging, wat belangrijk is om overgewicht tegen te gaan, maar zorgt er ook voor dat kinderen plezier kunnen hebben. Met een bal kan je sociale contacten opdoen, maar je leert er zo veel meer van. De maatschappelijke waarde van een bal spraken mij direct aan. De bal brengt talentontwikkeling, geeft zelfvertrouwen, leert kinderen samen te werken, plezier te hebben en hoe om te gaan met verliezen en winnen in het leven. Ik vind het ook een super mooie gedachte dat EKEB zich ten doel heeft gesteld om elk kind een bal te willen doneren, niet alleen om kinderen meer buiten te laten spelen maar ook om de bal aan kinderen te geven die opgroeien in een omgeving waar sporten niet vanzelfsprekend is. Stichting Elk Kind Een Bal geeft deze kinderen weer perspectief om te kunnen sporten.

Waarom is een bal zo belangrijk voor jou?

Een bal tovert een lach op gezichten, een bal verbindt, een bal is leerzaam en een bal zorgt voor beweging. Een bal kan zoveel voor je doen. Met een bal heb ik zelf zo veel bereikt, dat ik dit aan anderen mee wil geven. Onder andere dat plezier hebben het allerbelangrijkste is. Plezier hebben is zo enorm belangrijk! Als je geen plezier hebt in de sport die je doet, kan je je ook niet motiveren om te gaan sporten. De bal heeft er voor gezorgd dat ik mijn dromen kan verwezenlijken!

Wat heeft de bal jou gebracht in je leven Wat niet?!

De bal heeft mij plezier gebracht, sociale contacten, door middel van de bal heb ik veel geleerd, o.a. samenwerken, hoe om te gaan met winnen/verliezen. Door het plezier en het talent wat ik voor voetbal heb, kan ik veel bereiken. Niet alleen op voetbalgebied, maar ook op werkgebied! Inmiddels voetbal ik bij PSV, maar werk ik ook bij PSV. Ik werk voor de PSV Foundation, waar ik allerlei maatschappelijke projecten doe, ook met een bal ;-)!

Waarom vind jij het belangrijk om maatschappelijk een bijdrage te leveren en wat voor boodschap wil je de jeugd meegeven als het gaat om sport?

Door mij in te zetten als ambassadeur kan ik mijn verhaal delen en laten zien welke mogelijkheden en voordelen een bal kan bieden. Ik geef al veel clinics waar kinderen erg enthousiast zijn en allerlei vragen stellen. Ik probeer hen dan te stimuleren in hetgeen zij leuk vinden, maar ze ook bewust maken waarom sporten belangrijk is.

Hoe is het geweest om als meisje te voetballen binnen een vereniging?

Toen ik begon met voetballen, was het niet gebruikelijk dat meisjes voetbalden. Toch ben ik altijd met open armen ontvangen. Tegenstanders stonden er vaak van te kijken dat er een meisje voetbalde, dat maakte het voor mij alleen maar leuk en een uitdaging om te laten zien dat meisjes ook echt wel kunnen voetballen!

Wat vind je ervan dat meidenvoetbal zo hard groeit en waarom is dat zo belangrijk?

Gaaf! Inmiddels voetbal ik zelf al 20 jaar, waarvan 8 op het allerhoogste niveau. Het is zo leuk om te zien hoe het vrouwenvoetbal elk jaar weer groter wordt. Vrouwenvoetbal is een sport om van te houden, puur en vol passie! Hoe meer meiden er gaan voetballen, hoe meer talent er zal zijn om door te stromen naar de Eredivisie en misschien wel het Nederlands Elftal! Zo kan de sport alleen maar groter worden en kunnen we steeds beter gaan presteren op Europese en Wereld kampioenschappen.